nedelja, 25. maj 2014

Zdravilo za "vseenarsko" otopelost



Piše: Metoda Gradišek

Magda Reja: Ime tvoje zvezde je Bilhadi. Ljubljana: Sanje, 2006.

 


Navidez preprosta zgodba nekega potovanja skozi puščavo ima globoko in pomembno sporočilo za vsakega človeka in morda ponuja odgovor na vprašanje: kaj je v mojem življenju pomembno? Čemu namenjamo prednost na vseh ravneh medsebojnega človekovanja?

Že sama ideja potovanja skozi puščavo je za večino Evropejcev povsem nora ideja. Morda se v trenutku zdolgočasenosti in praznine pojavi preblisk, ki v skritih globinah poraja željo po »norem« koraku, toda bolj ali manj se odločamo za »udobje« domačijskosti, ki ponuja varnost, predvsem pa nam zagotavlja ne-spremembe, zato si tovrstne podvige raje ogledamo prek TV zaslona ali objav na spletnih straneh naše sodobne informacijske tehnologije.

Prva poglavja v knjigi dajejo vtis, da je to opis avanture, za katero se je Magda odločila iz svojega hotenja po spoznavanju novega in nepoznanega in bo med potovanjem za vse poskrbljeno. Toda v nadaljevanju se vse bolj bistri spoznanje, da je za tovrstno avanturo potrebno mnogo več kot le želja. Enoličnost in tišina v vseh segmentih odprave sta tista dva pola, ki odstirata in razkrivata, da mora biti človek za takšen podvig pripravljen predvsem na odrekanje, odpoved. Odkriva se spoznanje, kako globoko smo vpeti v šume, hitenje in površnost vsakodnevnega življenja v sodobnem, »modernem« svetu, ki pa človeški duši ne daje zadovoljive hrane, da bi bivala v človeku kot Eno, v osrečujoči povezanosti. Navdušili so me Magdini opisi puščave kot narave, saj je v svojem zlitju z njo videla in vonjala vse bogastvo, ki ga nudi, ob tem pa je pogoji za življenje ( vročina, žeja, utrudljiva hoja po puščavskem pesku, enolična hrana) niso ovirali – pravzaprav jim ni posvečala nobene pozornosti. Takšno zbranost in zlitje zmore le človek, ki si ne dovoli, da ga okuži civilizacija do stopnje »vseenarske« otopelosti. 

Ob prebiranju knjige sem se večkrat ustavila ob misli – če bi bila mlajša bi … in se zalotila, kako mi nekdo drug šepeta – ja, pa kaj še … Le kako bi zdržala brez svoje obvezne?! jutranje kave, pa kosa kruha z namazom, pa brez zobne ščetke, pa brez dnevnih novic, pa brez … In si hočeš – nočeš priznala, da je to moja in naša realnost. Duša pa hrepeni in čaka na odrešenje, ki ga nudi narava, mir, tišina in tudi ekstremni pogoji za življenje, kjer se ima priložnost izkazati kako trdna in stabilna je v svojem notranjem domovanju. In na koncu se je rodilo eno samo zavidanje Magdi, da je to zmogla in to neverjetno izkušnjo zabeležila v lastnem zorenju in dojemanju sveta kot celote.

Torej – naslednji korak, ki me čaka, je da si pošteno odgovorim – kaj je v mojem življenju pomembno in katere poti je potrebno ubrati, da duša ne pobegne iz površinskega udobja, ki ga nudi svet, prenatrpan z nepotrebnimi predmeti in površnostjo, saj je nenazadnje življenje lahko povsem preprosto in enostavno.


1 komentar: