sreda, 7. oktober 2015

Čas čudežev

Anne - Laure Bondoux: Čas čudežev. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2014. 

Piše: Metka Rupnik


V septembru 2015 smo se z bralnim krožkom Žarek ponovno srečali in dobili novo knjigo, tokrat mladinsko delo Anne Laure Bondoux Čas čudežev.



To je knjiga, ki jo bereš na en vdih in hvaležna sem Urški, da nam jo je zbrala. Knjigo bi priporočila vsem od trinajst do sto let. Sleherni najde v knjigi nekaj, kar pogreje , predvsem pa spozna brezpogojno ljubezen matere Glorije.

Iz knjige sem si prepisala:  

»Med vsem, kar mi je dala, je zanesljivo učinkovito zdravilo proti obupu – upanje.«

Tako pravi otrok, ki se je skupaj z materjo (ni vedel, da v resnici njegova mati) prebijal kot begunec iz Gruzije proti Franciji. V težkih situacijah mu je Glorija vedno prikazala svetlo točko – izhod. Njej edini cilj je bil, da otroku omogoči prihodnost.

Verjetno si tako želijo tudi begunci, ki se skupaj s svojimi majhnimi otroki prebijajo tja, kjer vidijo prihodnost. Res aktualno in marsikaj v zvezi z begunci bolj razumem. Vsekakor pa priporočam vsem, ne samo tistim, ki v beguncih vidijo grožnjo za obstoj enake Evrope.


Hvala Urška, da si nam izbrala to knjigo.

1 komentar:

  1. Knjigo sem prebral na mah. Hvala Urški za izbor, saj ima sporočilo za vsakega bralca, živeti in preživeti, z uporabo upanja in brezpogojne ljubezni.
    Dvanajstletni Kumail potuje kot begunec iz nemirnega Kavkaza v Francijo, kjer naj bi našel sorodnike, kakor mu v zgodbah zaupa skrbnica Glorija. Skritega na tovornjaku zajamejo cariniki, pošljejo ga v zavetišče, pozneje izšolajo, da je pripravljen na lastno pot, ki ga pripelje do izgubljene Glorije. Spozna kdo je, da mu je Glorija mati, ki je z neverjetno ljubeznijo in upanjem pripomogla, da je zaživel v novih obzorjih.

    OdgovoriIzbriši